فهرست مطالب

فرآیند و کارکرد گیاهی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1395)

فصلنامه فرآیند و کارکرد گیاهی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/04
  • تعداد عناوین: 20
|
  • راهله احمدپور*، سعید رضا حسین زاده، نظام آرمند صفحات 1-13
    کمبود آب قابل دسترس، عامل اصلی محدود کننده رشد و تولید محصول در مناطق خشک می باشد. مطالعات نشان می دهند که محلول پاشی برگ با متانول در گیاهان 3 کربنه نقش موثری در تحمل به تنش کمبود آب در این گیاهان دارد. در این راستا به منظور بررسی اثر متانول بر ویژگی های فتوسنتزی، فلورسانس کلروفیل و محتوای کلروفیل گیاه عدس تحت تنش کم آبی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. عامل محلول پاشی متانول با 5 سطح، شاهد (بدون محلول پاشی)، 5، 15، 25 و 35 درصد حجمی بود. محلول پاشی متانول 3 بار در طول فصل رشد گیاه (گیاهچه ای، گلدهی و غلاف دهی) و با فواصل 10 روز انجام شد. عامل کم آبی نیز شامل تنش کم آبی شدید (25 درصد ظرفیت زراعی)، تنش کم آبی ملایم (75 درصد ظرفیت زراعی) و بدون تنش (100 درصد ظرفیت زراعی) اعمال شد. مقایسه میانگین برهم کنش متانول و تنش خشکی نشان داد که در شرایط بدون تنش خشکی، سطوح متانول در هر 3 مرحله گیاهچه ای، گلدهی و غلاف دهی منجر به افزایش معنی دار تمامی صفات مورد بررسی به جز تعرق نسبت به سطح شاهد شد. محلول پاشی متانول در هر 3 مرحله منجر به کاهش معنی دار تعرق در تیمار بدون تنش خشکی در مقایسه با سطح شاهد شد. در مرحله گیاهچه ای در تیمار تنش خشکی ملایم و شدید، متانول تاثیر معنی داری بر صفات فتوسنتزی داشت، اما در مراحل گلدهی و غلاف دهی کاربرد متانول در شرایط تنش ملایم و شدید به جز برخی صفات نتوانست اثرات منفی ناشی از تنش آبی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، محلول پاشی متانول، شاخص های فتوسنتزی، عدس
  • اسماعیل رضایی چیانه *، موسی جمالی، علیرضا پیرزاد، سمیرا توفیق صفحات 15-28
    همزیستی قارچ مایکوریزا با ریشه گیاهان از طریق بهبود جذب آب و عناصر غذایی می تواند در کاهش اثرات منفی تنش شوری موثر باشد. به منظور بررسی تاثیر قارچ مایکوریزا بر برخی از صفات مورفوفیزیولوژیکی و عملکرد گیاه مرزه آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور آذربایجان غربی- شهرستان نقده در سال 1392 اجرا شد. عامل اول شامل سه سطح شوری صفر (شاهد)، 75 و 150 میلی مولار کلرید سدیم و عامل دوم گونه قارچ مایکوریزا در هفت سطح شامل گونهGlmus versiforme ،G. mosseae، intraradices G.، caledonium G.،clarum G. ، Acaulospora langula و شاهد (بدون قارچ) بود. با افزایش سطوح شوری غلظت کلروفیل a، طول و قطر ساقه به طور معنی داری کاهش یافتند. بیشترین غلظت کلروفیلa ، طول و قطر ساقه مربوط به کاربرد مایکوریزا گونه G. versiforme بود که تفاوت معنی داری با گیاهان همزیست با سایر گونه ها نشان نداد. اثر متقابل مایکوریزا و سطح شوری روی تعداد برگ، وزن خشک کل، کلرفیل b، کلروفیل کل، پرولین و محتوای نسبی آب برگ RWC)) معنی دار بود. بیشترین وزن خشک گیاه مربوط به کاربرد گونه مایکوریزاG. intraradices در غلظت صفر میلی مولار شوری بود. بیشترین میزان کلروفیل b و کلروفیل کل مربوط به تلقیح با گونه G. intradices در غلظت 75 میلی مولار بر متر شوری به دست آمد. بیشترین محتوای نسبی آب برگ (6/87 درصد) مربوط به گیاهان تلقیح شده با گونهG. caledonium در غلظت 75 میلی مولار شوری، و بیشترین میزان پرولین (61/4 میلی گرم بر گرم) از گونه G. mosseae در غلظت 75 میلی مولار شوری به دست آمدند. نتایج به طور کلی نمایانگر بهبود شرایط مورفوفیزیولوژیکی و عملکرد گیاه مرزه تحت شرایط شوری در اثر همزیستی با قارچ مایکوریزا می باشد.
    کلیدواژگان: پرولین، کلروفیل، کود زیستی، محتوای نسبی آب برگ
  • رسول قاسمی *، پرستو ناصری، حسین نوروزی صفحات 29-39
    آلوئه ورا از گیاهانی است که با توجه به سازگاری های ویژه آن به شرایط اقلیمی ایران مورد بهره برداری صنعتی قرار گرفته است. بررسی بیشتر خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آن در بافت هایی که مورد استفاده مستقیم قرار می گیرند، موجب بهره برداری بهینه می شود. در این مطالعه اثر تغذیه آهن بر غلظت آهن در بافت های برگ و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز مورد بررسی قرار گرفت. گیاهان تکثیر شده از یک پایه مادری تحت تیمار غلظت های مختلف آهن در محیط کشت (0، 5، 10 و 20 میکرومولار) و دو فرم کلیت شده FeEDTA و FeEDDHA در یک طرح فاکتوریل کامل تصادفی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین دو فرم کلیت شده آهن تفاوتی در تجمع آن در گیاه وجود نداشت. با افزایش غلظت در محیط کشت، بیشترین تاثیر در افزایش غلظت آهن در بافت های سطحی برگ دیده شد. فعالیت آنزیمی سوپراکسید دیسموتاز کل در بافت های مختلف تحت تاثیر غلظت آهن قرار نگرفت. بررسی ایزوزایم ها نشان داد که فعالیت MnSOD در همه بافت ها وجود داشت. فعالیت FeSOD بیشتر در بافت های سطحی دیده شد اما با افزایش غلظت آهن، این ایزوزایم در پالپ نیز دیده شد. ایزوزایم Cu/ZnSOD در همه غلظت ها در بافت های سطحی دیده شد ولی در هیچکدام از شرایط در پالپ دیده نشد. بر اساس نتایج استدلال می شود که پالپ به عنوان مهمترین بافت مورد استفاده گیاه، محل اصلی ذخیره آهن در گیاه نیست. فعالیت سوپراکسید دیسموتاز در پالپ با افزایش غلظت آهن محیط قابل القاء است و بنابراین امکان القای فعالیت ایزوزایم Cu/ZnSOD با افزایش غلظت مس و روی قابل بررسی است.
    کلیدواژگان: آلوئه ورا، آهن، ایزوزایم، پالپ، سوپراکسید دیسموتاز
  • سید فاضل فاضلی کاخکی، جعفر نباتی*، مرتضی امامی، علی علوی کیا صفحات 41-52
    عملکرد واقعی برداشت شده از زیره سبز توسط کشاورزان بسیار کمتر از عملکرد بالقوه آن می باشد. در میان عوامل متعدد رشد، روی و آهن به عنوان مهمترین عوامل محدود کننده رشد و عملکرد شناسایی شده اند. در همین راستا، به منظور بررسی تاثیر سولفات آهن و روی بر اجزای عملکرد و عملکرد زیره سبز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 93-92 درگلخانه تحقیقاتی دانشکده علمی کاربردی جهاد کشاورزی شهید هاشمی نژاد مشهد به اجرا در آمد. تیمار های آزمایش شامل چهار غلظت صفر، 70، 140 و 200 میلی گرم در لیتر ترکیبات سولفات آهن و سولفات روی مورد ارزیابی قرار گرفت. اعمال تیمار های آزمایش به تفکیک در سه مرحله رشدی در 50 درصد رشد رویشی، 50 درصد گلدهی و 50 درصد پر شدن دانه انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته و تعداد شاخه جانبی از تیمار بدون کاربرد سولفات آهن و 70 میلی گرم در لیتر سولفات روی حاصل شد. با کاربرد 70 میلی گرم در لیتر سولفات روی و سولفات آهن بیشترین مقدار وزن خشک ریشه و وزن دانه در بوته حاصل شد. همبستگی مثبت و معنی دار بین وزن دانه در بوته با وزن تر (**72/0=r) و خشک اندام هوایی (**70/0=r) و سپس با تعداد دانه در بوته (**90/0=r) مشاهده شد. به طور کلی نتایج نشان داد که پاسخ گیاه زیره سبز به اعمال کود ریز مغذی سولفات روی بارز تر از سولفات آهن بود.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، شاخه جانبی، وزن دانه در بوته، عناصر ریز مغذی
  • حجت طاهری، نادعلی باقری *، نادعلی باباییان جلودار صفحات 53-62
    این تحقیق به منظور سنجش اثر نوع تنظیم کننده های رشد و برهمکنش آن ها بر پینه زایی و باززایی به لیمو (Lippia citriodora)، در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) صورت گرفت. آزمایش پینه زایی با ریزنمونه های برگ و ساقه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. آزمایش باززایی نیز در قالب طرح کاملا تصادفی صورت گرفت. برای بررسی پینه زایی، هورمون2،4-D در ترکیب با BAP و در ترکیب با هورمون NAA مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی باززایی نیز هورمون BAPدر ترکیب با Kin و در ترکیب با NAA استفاده گردید. اثرات این هورمون ها بر پینه زایی ریز نمونه برگ نشان داد تیمار با سطح صفر میلی گرم بر لیتر هورمون NAA و سطح 2 میلی-گرم در لیتر 2،4-D بالاترین (97 درصد) میزان پینه زایی را داشته اند. بیشترین درصد تشکیل پینه در ریز نمونه ساقه در تیمار با سطح صفر میلی گرم در لیتر هورمون NAA و سطح 5/2 میلی گرم در لیتر 2،4-D (97 درصد) مشاهده شد. در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ بدون هورمون، پینه زایی برای ریز نمونه های برگ و ساقه مشاهده نشد. بالاترین میزان باززایی جهت تولید اندام هوایی (40 درصد) در تیمار هورمونی BAP به میزان یک میلی گرم در لیتر و Kin به میزان 05/0 میلی گرم در لیتر و بالاترین باززایی جهت ریشه زایی (40 درصد) نیز در ترکیب هورمونی NAA به میزان 05/0 میلی گرم در لیتر و BAP به میزان یک میلی گرم در لیتر مشاهده گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، از کشت درون شیشه ای گیاه به لیمو می توان جهت تکثیر سریع و آسان این گیاه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: باززایی، به لیمو، پینه زایی، ریز نمونه، هورمون
  • الهام اسدی کرم، بتول کرامت، زهرا اسرار، حسین مظفری* صفحات 63-74
    تری اکونتانول(TRIA) یک تنظیم کننده رشد گیاهی است که در کاهش اثرات بسیاری از تنش های غیرزیستی موثر است. به منظور بررسی اثر برهمکنش آرسنیک و تیمار TRIA بر برخی شاخص های فیزیولوژیکی گیاه گشنیز پژوهش حاضر براساس یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل غلظت های مختلف TRIA (0، 5، 10 و 20 میکرومولار) و سطوح مختلف تنش ناشی از آرسنیک (150 و 300 میکرومولار) بود. تیمار آرسنیک باعث تجمع معنی دار پراکسید هیدروژن (H2O2)، افزایش معنی دار پراکسیداسیون لیپیدها، افزایش پرولین، قندهای محلول و افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز، گایاکول پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و کاهش محتوای کلروفیل a، b و کل در برگ گیاه شد. تیمار همزمان TRIAبا آرسنیک میزان پراکسید هیدروژن و پراکسیداسیون لیپیدها را کاهش داده همچنین باعث کاهش میزان پرولین و قندهای محلول در گیاهان شد درحالی که به افزایش معنی دار میزان کلروفیل a، b، کل و افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در برگ گیاه منجر شد که این نتایج نشان دهنده نقش محسوس TRIA در حفاظت گیاه گشنیز در برابر سمیت فلز سنگین آرسنیک است که از طریق فعال کردن آنزیم های آنتی اکسیدانی می باشد.
    کلیدواژگان: تری اکونتانول، سمیت آرسنیک، گشنیز
  • روزبه فرهودی*، علی سهیلی فر، عادل مدحج صفحات 75-82
    این تحقیق به منظور بررسی اثرات آللوپاتیک عصاره کنگر فرنگی بر جوانه زنی، رشد گیاهچه، تخریب غشاهای سلولی و محتوای درونی هورمون های گیاهی ریزوم اویار سلام ارغوانی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار (غلظت عصاره 0، 20، 40، 60 ،80 و 100 درصد کنگر فرنگی) و در 5 تکرار انجام شد. با افزایش غلظت عصاره کنگرفرنگی، وزن گیاهچه، زول گیاهچه، فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز و غلظت هورمون های اسید جیبرلیک و اکسین کاهش شدیدی یافت. کمترین فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز (25/1 نانومول بر گرم ریزوم بر دقیقه)، غلظت اکسین (50 میکروگرم بر گرم) و اسید جیبرلیک (95 میکروگرم بر گرم) در عصاره 100 درصد کنگرفرنگی دیده شد. تحت تاثیر کاربرد عصاره 100 درصد کنگر فرنگی بیشترین غلظت مالون دی آلدهید (92/0نانومول بر گرم وزن تر)و آبسزیک اسید (172 میکروگرم بر گرم) مشاهده شد. نتایج این تحقیق بیانگر آن است که کاربرد عصاره کنگر فرنگی منجر به بازدارندگی رشد و جوانه زنی ریزوم اویار سلام ارغوانی می شود زیرا سبب افزایش تخریب غشاهای سلولی و کاهش غلظت اسید جیبرلیک و اکسین در بافت ریزوم می گردد.
    کلیدواژگان: آلفا آمیلاز، اسید آبسزیک، آللوپاتی، تخریب غشا، مالون دی آلدهید
  • فریبا امینی*، نفیسه فتاح، مهری عسکری صفحات 83-94
    آلودگی هوای شهری یک نگرانی عمده محیطی، به خصوص در شهرهای بزرگ کشورهای در حال توسعه است. استان مرکزی از جمله استان های صنعتی کشور می باشد که به علت سازه های صنعتی آلودگی هوای بالایی دارد. بررسی پاسخ های عملکردی و ساختاری زبان گنجشک نسبت به آلاینده های هوا هدف این تحقیق بوده است. با استفاده از اطلاعات سازمان حفاظت محیط زیست، محدوده کارخانه آلومینیوم به عنوان منطقه آلوده و منطقه هفتاد قله در فاصله 35 کیلومتری اراک به عنوان منطقه پاک انتخاب و نمونه برگ های گیاه زبان گنجشک به طور همزمان از این دو منطقه برداشت گردید و برخی از شاخص های فیزیولوژیکی و آناتومیکی برگ گیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تحت تاثیر آلودگی هوا میزان کلروفیل، پروتئین، فعالیت گایاکول پراکسیداز، عناصر فسفر و پتاسیم برگ افزایش معنی داری یافت ولی میزان نشت یون، پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی، پرولین، عناصر سدیم و گوگرد، فعالیت کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز و محتوای آب تغییر معنی داری (سطح 05/0) را نشان نداد. تراکم کرک سطح فوقانی و تحتانی برگ، گشودگی روزنه، طول پارانشیم نردبانی و قطر پارانشیم اسفنجی تغییر معنی داری نشان نداد ولی اندازه کرک در هر دو سطح برگ افزایش معنی داری داشت. نتایج حاکی از تغییرات شاخص های گیاه در جهت افزایش مقاومت گیاه در برابر آلودگی هوای منطقه می باشد. بنابر این کاشت این گیاهان برای فضای سبز مناطق آلوده مشابه می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، آنتی اکسیدان ها، ساختار برگ، کلروفیل و عناصر
  • فاروق فهیمی خویردی، محمدحسین شمشیری* صفحات 95-108
    در آزمایشی با هدف مقایسه میزان مقاومت به تنش خشکی، ارزیابی کارکرد فتوسیستم II با استفاده از پارامترهای فلورسانس کلروفیل و محتوای کلروفیل چهار رقم پایه ای پسته(Pistacia vera L.) در قالب طرح کاملا تصادفی و بصورت فاکتوریل با تیمار خشکی (پلی اتیلن گیکول PEG اضافه شده به محلول کامل هوگلند) در چهار سطح (صفر، 5/0-، 1- و 2- مگاپاسکال) و چهار پایه پسته (بادامی ریز، قزوینی، سرخس و ابارقی) در شرایط گلخانه انجام شد. بعد از گذشت سه ماه از شروع تنش خشکی، با استفاده از دستگاه فلورومتر، فلورسانس کلروفیل و متغیرهای وابسته (F0، Fv، Fm، Fv/Fm، Area، VJ، PI، Fv/F0 و RC /ABS) محاسبه گردید. محتوای کلروفیل a، b، کل و وزن خشک نیز در پایان آزمایش اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که پارامترهای فلورسانس کلروفیل تحت تاثیر خشکی قرار گرفتند. پارامترهای Fv، Fm، Fv/Fm و PI با افزایش سطوح خشکی کاهش یافتند. پارامتر PI که بیانگر عملکرد دستگاه فتوسنتزی است، در یالاترین سطح خشکی حدود 90 درصد کاهش یافت. همچنین این پارامتر بیشترین همبستگی R2= 61)) را با وزن خشک داشت، بنابراین می تواند به عنوان یک پارامتر موثر در شناسایی پایه های حساس و مقاوم به خشکی استفاده گردد. همچنین نتایج بیانگر همبستگی مناسبی بین کاهش محتوای کلروفیل با کاهش پارامتر های فلورسانس کلروفیل و کاهش وزن خشک کل در سطوح خشکی بود. به طور کلی، رقم سرخس و بادامی ریز با ظرفیت فتوسنتزی بالاتر و کاهش کمتر وزن خشک کل در شرایط خشکی، نسبت به شرایط تنش مقاوم تر و رقم ابارقی با ظرفیت فتوسنتزی پایین تر و کاهش بیشتر وزن خشک، نسبت به شرایط تنش حساس تر ارزیابی گردید.
    کلیدواژگان: پسته، پلی اتیلن گلایکول، تنش خشکی، فلورسانس کلروفیل
  • مهدیه تقدیسی سیار، شکوفه انتشاری، فاطمه دانشمند* صفحات 109-120
    در بسیاری از گیاهان، گلیسین بتائین به عنوان یک اسمولیت و محافظ اسمزی عمل می کند. ولی همه گیاهان قادر به سنتز و تجمع این ماده در خود نمی باشند، گوجه فرنگی از جمله این گیاهان می باشد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر کاربرد برون زای گلیسین بتائین در کاهش تنش خشکی در گیاه گوجه فرنگی انجام گرفت. تنش خشکی در سه سطح به صورت قطع آبیاری (0، 3 روز خشکی و 5 روز خشکی) و گلیسین بتائین در سه سطح (0، 25و 50 میلی مولار) به صورت محلول پاشی روی همه اندام های هوایی گیاه اعمال شد. تنش خشکی در هر دو سطح موجب کاهش سطح برگ سوم، وزن خشک اندام هوایی، درصد آب بافت برگ سوم، کاهش مقدار کلروفیل، کاروتنوئیدها، پروتئین، ترکیبات فنلی و آنتوسیانین ها و موجب افزایش پراکسیداسیون لیپید مقدار پرولین، قندهای احیاکننده و آسکوربات کل گردید. ولی کاربرد گلیسین بتائین در هر دو غلظت موجب کاهش پراکسیداسیون لیپید، مقدار پرولین و افزایش مقدار کلروفیل، کاروتنوئیدها، قند های احیا کننده، پروتئین، ترکیبات فنلی، آنتوسیانین ها و آسکوربات کل و در نتیجه افزایش سطح برگ سوم، افزایش وزن خشک اندام هوایی و درصد آب بافت برگ سوم گردید. در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد که کاربرد برون زای هر دو غلظت گلیسین بتائین در گیاه گوجه فرنگی که فاقد توانایی ساخت این ماده می باشد، در کاهش اثرات تنش خشکی و بهبود رشد در شرایط تنش و غیرتنش موثر بود.
    کلیدواژگان: پراکسیداسیون لیپید، تنظیم اسمزی، تنش کم آبی، گلیسین بتائین، گوجه فرنگی
  • پژمان نیک نشان، علی تدین* صفحات 121-132
    کرچک معمولا در مناطق حاشیه ای و در اقلیم های خشک و نیمه خشک کشت می شود که روغن آن کاربردهای زیادی از لحاظ صنعتی و دارویی دارد. برای بررسی واکنش های فیزیولوژیکی اکوتیپ های مختلف گیاه کرچک در شرایط متفاوت تنش خشکی، آزمایشی مزرعه ای در دو مکان اصفهان و شهرکرد در سال زراعی 1392 اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی شامل چهار سطح تنش خشکی (عدم تنش برابر با 30 درصد تخلیه رطوبتی، 45 درصد تخلیه رطوبتی، 60 درصد تخلیه رطوبتی و 75 درصد تخلیه رطوبتی) به عنوان کرت اصلی و شش اکوتیپ کرچک (اصفهان، اردستان، اراک، نایین، یزد و اهواز) به عنوان کرت فرعی در سه تکرار در هر دو منطقه به طور مجزا انجام شد. نتایج حاصل از این دو آزمایش به صورت تجزیه مرکب آنالیز گردید. صفاتی که در این آزمایش اندازه گیری شد شامل زیست توده، کلروفیل کل، هدایت روزنه ای، تابش فعال فتوسنتزی جذب شده توسط تاج پوشش گیاهی، تابش جذب شده به تابش کل و ضریب استهلاک نوری بود. نتایج نشان داد بالاترین و پایین ترین کلروفیل به ترتیب در اکوتیپ یزد (6/128SPAD) در منطقه اصفهان در شاهد و اکوتیپ یزد (8/25SPAD) در منطقه شهرکرد در تنش شدید حاصل شد. بیش ترین میزان هدایت روزنه ای و ضریب استهلاک نوری به ترتیب در اکوتیپ های اردستان (5/647Mmol/m2s) و یزد (03/1) در منطقه شهرکرد در شرایط شاهد و کمترین هدایت روزنه ای (5/53 Mmol/m2s ) در اکوتیپ اهواز و پایین ترین ضریب استهلاک نوری (07/0) در اکوتیپ نایین در منطقه شهرکرد در تنش شدید به دست آمد. در شرایط شدید تنش، جذب تابش فعال فتوسنتزی توسط تاج گیاهی کاهش یافته، روزنه ها بسته شده و کلروفیل کل نیز کم شد در نتیجه میزان فتوسنتز کاهش یافته و تولید زیست توده به-طور معنی داری در مقایسه با شرایط شاهد کاهش یافته است. کرچک در منطقه اصفهان زیست توده بالاتری تولید کرد ولی اکوتیپ ها با وجود تفاوت در واکنش های فیزیولوژیکی، تفاوتی را از نظر زیست توده نشان ندادند.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، ضریب استهلاک نوری، کلروفیل، هدایت روزنه ای
  • زهرا سادات شمشیرگران، فاطمه سعید نعمت پور *، اکبر صفی پور افشار صفحات 133-144
    تغییرات زیست محیطی ناشی از فعالیت های انسانی باعث آلودگی اکوسیستم های طبیعی و زمین های کشاورزی با فلزات سنگینی مثل کادمیوم شده است که از جمله مهم ترین آلاینده های زیست محیطی به شمار می رود. این آزمایش به منظور مطالعه تاثیر کادمیوم و همزیستی میکوریزایی بر پارامتر های رشدی و فیزیولوژیکی و همچنین میزان تجمع کادمیوم در گیاه سیاهدانه (Nigella sativa L.) انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از 4 غلظت فلز کادمیوم (صفر، 250، 750 و 2500 میکرومولار به صورت کلرید کادمیوم در حضور و غیاب قارچ میکوریزا گونه ی intraradices Glomus و با سه تکرار صورت گرفت. دانه رست ها در مرحله چهار برگی با کلریدکادمیوم، سه بار در هفته تیمار شدند و بعد از 45 روز، برداشت گیاهان جهت سنجش پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی صورت گرفت. نتایج نشان داد که کادمیوم باعث کاهش معنی دار شاخص های رشدی گردید در حالیکه با افزایش غلظت کادمیوم مقدار پرولین و قند های محلول افزایش یافت. همزیستی میکوریزایی به طور معنی داری باعث افزایش شاخص های رشدی شد. در گیاهان میکوریزایی مقدار پرولین، قندهای محلول و میزان تجمع کادمیوم به طور معنی داری بیشتر از گیاهان غیرمیکوریزایی بود. نتایج نشان داد که میزان کادمیوم منتقل شده از ریشه به بخش هوایی در گیاهان همزیست شده با قارچ کمتر از گیاهان غیر همزیست است. بنابراین با وجود جذب بیشتر کادمیوم در گیاهان میکوریزایی میزان انتقال به بخش هوایی کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: آلایندگی، تنش، گیاه پالایی، فلزات سنگین، میکوریز
  • سمیه بهادری، بهروز اسماعیل پور*، مختار حیدری، سرور خرم دل، پریسا شیخ زاده، نصیبه توکلی حور صفحات 145-156
    آزمایش حاضر به منظور بررسی اثر اسپرمین، اسپرمیدین و سالیسیلیک اسید بر افزایش مقاومت گیاهچه های بامیه به تنش دمای پایین انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پیش تیمار بذور با آب مقطر، سالیسیلیک اسید (1/0 میلی مولار)، 5/0 میلی مولار اسپرمین (5/0 میلی مولار) و اسپرمیدین (5/0 میلی مولار) بود. گیاهچه ها درمرحله شش برگی در شرایط تنش دمای پایین (دمای 8 درجه سانتی گراد به مدت 270 دقیقه در چهار روز متوالی) قرار گرفتند. پس از اعمال تنش سرما رنگیزه های فتوسنتزی، کربوهیدرات کل، پرولین، ثبات غشا، مقدار پروتئین کل، فعالیت آنزیم های کاتالاز، پلی فنل اکسیداز و پراکسیداز اندازه گیری شد. نتایج نشان دادند پیش تیمار بذر با سالیسیلیک اسید و پلی آمین ها به طور معنی داری موجب افزایش میزان کربوهیدرات های محلول، پرولین و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی به ویژه کاتالاز باعث حفظ ساختار و یکپارچگی غشا شد و خسارت به غشا کاهش یافت و بیشترین تاثیر پیش تیمار در مرحله گیاهچه تحت تنش دمای پایین از غلظت 1/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید حاصل شد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، بامیه، پرولین، پلی آمین، تنش دمای پایین
  • الهه وطن خواه*، بهناز کلانتری، بابک عندلیبی صفحات 157-170
    تنش شوری یکی از مهمترین فاکتورهای محیطی محدود کننده رشد گیاهان و محصولات آن هاست. بنابراین تحقیقات گستردهای برای به حداقل رساندن اثرات مضر تنش شوری بر گیاهان صورت گرفته است. به منظور بررسی اثر متیل جاسمونات بر کاهش صدمات ناشی از تنش شوری در گیاه دارویی نعناع فلفلی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه غلظت مختلف از متیل جاسمونات (صفر، 60 و 120 میکرو مولار) به صورت محلول پاشی برگی و چهار سطح شوری (86/1، 5، 75 و dS/m 10) بودند. نتایج نشان داد افزایش شوری موجب کاهش شاخص های رشد، میزان پروتئین و کلروفیل، غلظت پتاسیم، نسبت پتاسیم به سدیم و افزایش میزان پرولین، قندهای محلول، سدیم اندام هوایی و سدیم ریشه گردید. پیش تیمار 60 میکرومولار متیل جاسمونات، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، سطح برگ، محتوای نسبی آب برگ، محتوای کلروفیل a و کلروفیل کل برگ را افزایش داد. در شرایط تنش شوری، تیمار متیل جاسمونات موجب افزایش میزان پرولین، قندهای محلول و پروتئین برگ شد. همچنین میزان پتاسیم، نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی و ریشه در گیاهان تیمار شده با متیل جاسمونات افزایش یافت اما میزان سدیم کاهش یافت. بر اساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد پیش تیمار متیل جاسمونات اثرات مضر تنش شوری در گیاه نعناع فلفلی را کاهش داده است.
    کلیدواژگان: اسمولیت، شاخص های رشد، تنش شوری، متیل جاسمونات، نعناع فلفلی
  • رقیه مخبری، آیت الله رضایی*، علاءالدین کردناییج، غلامرضا بخشی خانیکی صفحات 171-190
    دست ورزی کشت های سلولی با الیسیتورها یکی از روش های مهم جهت القای متابولیت های ارزشمند در بیوتکنولوژی گیاهی است. بدین منظور در این مطالعه اثر امواج فراصوت و تنش شوری بر رشد، تولید متابولیت های اولیه و ثانوی در کشت سلولی ریزجلبک Dunaliella salina مورد بررسی قرار گرفت. کشت های سلولی تحت اثر تیمارهای شوری با غلظت های 2 مولار و3 مولار کلرید سدیم و امواج فراصوت (40 کیلو هرتز) به مدت زمان 5/2، 5 و10 دقیقه و در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار قرار گرفت. شاخص های مورد اندازه گیری عبارت بودند از: رشد سلولی، محتوای پروتئین کل، رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a وb، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها)، پتانسیل آنتی اکسیدانی، میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی، مقدار ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها، آنتوسیانین ها، قندهای محلول، بتاکاروتن و گلیسرول. نتایج نشان داد که با افزایش مدت زمان تابش امواج فراصوت و غلظت شوری تعداد سلول ها، مقدار رنگیزه های فتوسنتزی کاهش یافت. در مقابل پروتئین کل، پتانسیل آنتی اکسیدانی، میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی، مقدار ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها، آنتوسیانین ها، بتاکاروتن و گلیسرول افزایش یافت. بیشترین میزان بتاکاروتن و گلیسرول در شوری 3 مولار و10 دقیقه تابش امواج فراصوت به ترتیب 8/14 و 08/16 میلی گرم در لیتر اندازه گیری شد. به نظر می رسد امواج فراصوت با تقویت اثر شوری پاسخ های دفاعی و متابولیت های ثانوی را القا نمود و باعث افزایش مقدار بتاکاروتن و گلیسرول در سلول ها گردید.
    کلیدواژگان: امواج فراصوت، بتا، کاروتن، Dunaliella salina، شوری، کشت سلولی، گلیسرول
  • سید مهدی رضوی *، هادی حسین زاده، صابر زهری صفحات 191-199
    ترکیبات کومارینی گروهی از متابولیتهای ثانویه گیاهان از گروه فنیل فنیل پروپانوئیدها بوده و عمدتا در تیره چتریان یافت می شوند. کومارین ساده ترین ترکیب در این خانواده بشمار می رود. در این پژوهش اثر دگر آسیبی کومارین بر روی گیاه مدل کاهو (Lactuca sativacv.siahoo) بررسی گردید. ابتداتاثیر غلظت های مختلف این ماده (یک میکروگرم تا یک میلی گرم بر میلی لیتر) بربرخی پارامترهای رشد از جمله جوانه زنی دانه ، رشد ریشه چه و ساقه چه بررسی شد تا غلظت بهینه برای تداوم آزمایشها تعیین گردد. در مرحله بعد بذر های کاهو در گلدان های حاوی پیت کشت داده شده و با محلول غذایی هوگلند واجد کومارین(غلظت های2 و 10 میکرو گرم بر میلی لیتر) آبیاری شده و بعد از رشد گیاه تاثیر تیمارهای مذکور بر روی جنبه های فیزیولوژیکی ، بیوشیمیایی و مولکولی گیاه مورد بررسی قرار گرفت.نتایج نشان داد جوانه زنی بذور کاهو تحت تاثیر کومارین کاهش داشته و این کاهش کاملا وابسته به غلظت می باشد. در غلظت یک میلی گرم بر میلی لیتر ، جوانه زنی کاملا مهار می گردد. همچنین رشد ریشه چه و ساقه چه تحت تاثیر کومارین کاهش داشته، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه گیاه و همچنین مقدار کلروفیل نسبی اندام هوایی نیز کاهش معنی دار یافته ولی تغییر معنا داری در فلروسانس کلروفیل صورت نگرفته است. فعالیت ویژه آنزیم های کاتالاز، پروتئاز و پلی فنل اکسیداز افزایش ولی فعالیت ویژه آنزیم آسکوربات پراکسیداز کاهش یافته است.غلظت پروتئین کل در اثر تیمار کومارین کاهش یافته و تغییرات قابل توجهی در الگوی الکتروفورز پروتئین های اندام هوایی بصورت حذف بعضی از باندها و همچنین کم رنگ شدن بعضی از باند ها ی دیگر دیده می شود. به عنوان نتیجه گیری کلی میتوان گفت، ترکیب دگرآسیب کومارین از جنبه های مختلف فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه کاهو را تحت تاثیر قرار داده و نحوه پاسخ گیاه به این نوع تنش که تنش دگرآسیبی است تا حدی شبه به تنشهای غیر زیستی مثل خشکی و شوری است.
    کلیدواژگان: کومارین، دگر آسیبی، الکتروفورز
  • زهرا سلطانی، فرید شکاری*، خلیل جمشیدی، رضا فتوت، رقیه عظیم خانی صفحات 201-212
    جهت ارزیابی تاثیر شوری و سیلیکون بر برخی خصوصیات مرفولوژیک و تغذیه ای کلزا، رقم طلایه، آزمایشی با 4 سطح سیلیکات پتاسیم (0 ،1، 2 و3 میلی مولار) و 4 سطح کلرید سدیم (0، 3/0 6/0 و 9/0 گرم بر کیلوگرم خاک) در شرایط گلخانه انجام گرفت. در شرایط بدون تنش کاربرد سلیکون اثری روی افزایش صفات اندازه گیری شده نداشت. اعمال تنش شوری موجب کاهش سطح برگ، وزن خشک برگ و بوته و نسبت سطح برگ (LAR) گردید. اضافه کردن سیلسکون به محیط رشد سبب بهبود شاخص های ذکر شده گردید. بیشترین صفات مرفولوژیک و تولید زیست توده در شوری ملایم، 3/0 گرم نمک و سطوح سلیکون به کار رفته دیده شد. شوری موجب کاهش LAR گردید که بیانگر اثر شدیدتر تنش بر گسترش برگ در مقایسه با تولید زیست توده است. بالاترین وزن مخصوص برگ (SLW) در شرایط شوری قوی و بدون کاربرد سلیکون به دست آمد. در مقابل کاربرد سلیکون باعث شد تا میزان SLWدر شرایط شوری کاهش یابد؛ که بیانگر اثر سلیکون در گسترش برگ می باشد. با افزایش شوری در تیمارهای بدون کاربرد سیلیسیم غلظت سدیم افزایش، ولی غلظت پتاسیم و کلسیم کاهش یافت. کاربرد سیلیسیم موجب کاهش معنی دار در مقدار سدیم جذب شده و افزایش میزان پتاسیم و کلسیم در مقایسه با تیمارهای فاقد سیلیسیم گردید. نسبت پتاسیم به سدیم و کلسیم به سدیم در تمام سطوح سیلیسیم مصرفی افزایش نشان داد. کاربرد سیلیسیم موجب گردید تا غلظت سیلیس در مقایسه با تیمارهای بدون کاربرد سیلیکون افزایش معنی داری نشان داد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، سدیم، سیلیکون، کلزا، کلسیم، نسبت سطح برگ
  • حکیمه منصوری*، حکیمه علومی صفحات 213-219
    ما در این تحقیق، اثرات اترل و موینولین را روی مقدار کلروفیل، کاروتنوئیدها، &alpha-توکوفرول و پیروات و کانابینوئیدهای اصلی (تتراهیدروکانابینول و کانابیدیول) در شاهدانه در مرحله رویشی مطالعه کردیم. در گیاهان تیمار شده با μM 10 اترل و موینولین افزایش مقدار کلروفیل a و b مشاهده شد. بیشترین مقدار کاروتنوئید در گیاهان تیمار شده با μM 0.1 موینولین دیده شد. تیمار اترل نتوانست مقدار کاروتنوئید را بیش از مقدار این ترکیب در گیاهان تیمار شده با موینولین افزایش دهد. اترل و موینولین مقدار &alpha-توکوفرول را در مقایسه با گیاهان شاهد افزایش دادند. در تیمار همزمان اترل و موینولین بیشترین مقدار &alpha-توکوفرول در غلظت μM0.1 هر دو تیمار مشاهده شد. تیمار با اترل و موینولین مقدار تتراهیدروکانابینول را در گیاه شاهدانه افزایش نداد. تنها تیمار موینولین مقدار کانابیدیول را افزایش داد و استفاده از اترل مقدار کانابیدیول را نسبت به گیاهان تیمار شده با موینولین افزایش نداد. الگوی خاصی در تغییرات مقدار پیروات در تیمار موینولین و اترل و تیمار توام مشاهده نشد. بر اساس نتایج ما، اثرات افزایشی اترل در بالابردن مقدار ترپنوئیدهای پلاستیدی در گیاهان تیمار شده با موینولین در مقدار کلروفیل و &alpha-توکوفرول قابل مشاهده بود.
    کلیدواژگان: ترپنوئیدها، توکوفرول، کانابینوئیدها، کلروفیل، کاروتنوئید، موینولین
  • آزاده خرم قهفرخی، اصغر رحیمی*، بنیامین ترابی صفحات 221-234
    تجزیه و تحلیل رشد، روش کاربردی و با ارزش در بررسی کمی رشد، نمو و تولید گیاهان زراعی به شمار می رود. به منظور بررسی تاثیر کاربرد کود هیومیک اسید گرانول و محلول پاشی برگی ورمی واش و چای کمپوست بر شاخص های رشد گلرنگ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان در سال 1392 انجام شد. تیمارها شامل کاربرد خاکی هیومیک اسید (صفر، 500، 1000 و 1500 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل اول و محلول پاشی (آب مقطر به عنوان شاهد، ورمی واش 1:10، ورمی واش 1:20 و چای کمپوست) به عنوان عامل دوم بود. بیش ترین میزان شاخص سطح برگ (96/1)، سرعت رشد محصول (85/26 گرم بر متر مربع بر روز)، وزن خشک کل (1232 گرم بر متر مربع)، سرعت جذب خالص (94/12 گرم بر متر مربع برگ بر روز) و سرعت رشد نسبی (13/0 گرم بر گرم بر روز) از تیمار 1500 کیلوگرم در هکتار هیومیک اسید و کم ترین میزان این صفات به ترتیب (29/1، 81/15 گرم بر متر مربع بر روز، 671 گرم بر متر مربع، 98/8 گرم بر متر مربع برگ بر روز و 108/0 گرم بر گرم بر روز) از تیمار شاهد به دست آمد. هم چنین در بین تیمارهای محلول پاشی، محلول پاشی چای کمپوست باعث افزایش شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، ماده خشک کل، سرعت فتوسنتز خالص و سرعت رشد نسبی شد. در مجموع کاربرد کود زیستی هیومیک اسید به میزان 1500 کیلوگرم در هکتار و محلول پاشی چای کمپوست مناسب ترین تیمار برای افزایش شاخص های رشد و عملکرد گیاه گلرنگ در راستای نیل به کشاورزی پایدار بود.
    کلیدواژگان: سطح برگ، شاخص های فیزیولوژیک رشد، عملکرد دانه، ماده خشک
  • بهاره کاشفی *، جواد مینویی مقدم، سعید دوازده امامی صفحات 235-243
    زنیان با نام علمی copticum L. Carum از جمله گیاهان دارویی بومی است که دارای کاربردهای بسیاری در صنایع دارویی و طب سنتی است. اسیدسالیسیلیک ترکیب فنولی ساده ای است که در تنظیم بسیاری از فرآیندهای رشد و نمو گیاه نقش ایفا می نماید. این تحقیق به منظور بررسی اثر اسیدسالیسیلیک بر برخی خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک سه توده زنیان در شرایط اقلیمی منطقه دامغان، در سال زراعی 1392-1391 اجرا گردید. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک-های کامل تصادفی، در سه تکرار انجام شد. در این تحقیق از سه توده زنیان شامل توده های اصفهان، اراک و فریمان مشهد و تیمار اسیدسالیسیلیک در سه سطح 5/0، 1 و 5/1 میلی مول بر لیتر به همراه شاهد استفاده گردید. در انتهای فصل رشد گیاهان، صفات مورفوفیزیولوژیک شامل ارتفاع گیاه، طول ساقه اصلی، تعداد چتر و چترک، وزن خشک اندام هوایی و بذر، وزن هزار دانه، میزان پرولین، قند و محتوای کلروفیل (a، b، کل و کاروتنوئید) اندازه گیری شد. نتایج این آزمایش حاکی از تاثیر بالاترین سطح اسیدسالیسیلیک بر اکثر صفات مورد ارزیابی توده های زنیان بود. توده اراک بیشترین واکنش و فریمان کمترین واکنش را نسبت به این تیمار نشان داد. توده اراک دارای بهترین واکنش نسبت به شرایط اکولوژیک دامغان بود و در شاخص های مورد ارزیابی بهترین عملکرد را داشت. اثرات متقابل توده و سطوح اسیدسالیسیلیک در کلیه صفات معنی-دار بود.
    کلیدواژگان: شرایط آب و هوایی، تنظیم کننده، زنیان، صفات رشدی، گیاه دارویی، عملکرد
|
  • Raheleh Ahmadpour *, Saeed Reza Hosseinzadeh, Nezam Armand Pages 1-13
    Water deficiency is an important factor for plant growth in arid environments. Foliar application of methanol in C3 plants is believed to be more important in water stress tolerance. In order to evaluate the effects of foliar application of methanol on photosynthetic features, chlorophyll fluorescence and chlorophyll content of lentil under water deficit stress, a factorial experiment in completely randomized design was conducted with three replications. Methanol foliar application factor had 5 levels including control (without foliar application), 5, 15, 25 and 35 volumetric percentage (v/v). Foliar application was applied 3 times during the growing season (seedling, flowering and podding) at 10-days intervals. Water deficit factors were included severe water stress (25% of field capacity), moderate water stress (75% of field capacity) and non water stress (100% field capacity). The results of methanol and water stress interaction showed that in non water stress condition, methanol levels at the seedling, flowering and podding stage significantly enhanced in all traits except transpiration rate compared with the control level. Methanol levels at three stages significantly decreased the transpiration rate compared with the control. In modrate and severe water stress treatments at seedling stage, methanol levels had significant effect regarding photosynthetic features but at flowering and podding stages, the application of methanol except some features did not reduce the negative effects of water stress.
    Keywords: Water deficit stress, Methanol foliar application, Photosynthetic prameter, Lentil (Lens culinaris Medik)
  • Esmaeil Rezaei, Chiyaneh *, Mousa Jamali, Alireza Pirzad, Samira Tofig Pages 15-28
    Mycorrhizal fungi symbiosis with plants root through effective uptake of water and nutrients can be reduced the negative effects of salinity. To evaluate the effect of mycorrhizal fungi on some morpho-physiological traits and yield of Summer savory a greenhouse factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at the Laboratory of Medicinal Plants, Payamenoor University of West Azerbaijan- Nagadeh, Iran, in 2013. The first factor included three salinity levels as zero (control), 75 and 150 mM. and second factor included of six mycorrhizal fungi species as Glmus versiforme, G. mosseae, G. interaradices, G. caledonium, G. clarum, Acaulospora langula and control treatment. Increasing salinity caused to significant reduction of chlorophyll a, stem length and stem diameter. The highest concentrations chlorophyll a, stem length and stem diameter were obtained from mycorrhizal plants of G. versiforme, as same as other species. The interaction between mycorrhiza and salinity on number of leaf, total dry matter, chlorophyll b and total chlorophyll, prolin and leaf relative water content were significant. The maximum total dry matter was observed in non-saline treatments of G. intraradices. The highest concentrations of chlorophyll b and total chlorophyll were belonged to plants treated by 75 mM NaCl and inoculated with G. intradices. The highest leaf relative water content (87.6 %) and prolin were respectively obtained from plants treated by G. caledonium and G. mosseae in 75 mM of NaCl. In conclusion, Mycorrhizal fungi symbiosis led to enhance morpho-physiological traits and yield of savory affected by salinity.
    Keywords: Biofertilizer, Chlorophyll, Prolin, Relative Water Content
  • Rasoul Ghasemi *, Parastoo Naseri, Hossein Noroozi Pages 29-39
    Since Aloe vera has special adaptations to the environmental conditions of Iran, it has industrially utilized. The more studying physiological and biochemical properties of usable tissues improves its utilizing. In this study the effects of iron nutrition on the iron concentrations in different leaf tissues and the activity of superoxide dismutase were investigated. Propagated plants from a maternal scion were treated by different concentrations of iron (0, 5, 10 and 20 µM) in two chelate forms, FeEDTA and FeEDDHA in a fully factorial complete design. The results showed no difference between the two iron chelate forms in iron concentrations in tissues. The most increasing in iron concentration was observed in leaf surface tissues by using higher concentrations of iron in medium. Total superoxide dismutase activity in different tissues was not influenced by iron concentration in medium. Study of different SOD isozymes showed a constitutive activity of MnSOD in all of tissues. The activity of FeSOD was more apparent in surface tissues but it was induced in pulp in higher concentrations of iron. In all of the used iron concentrations, the activity of Cu/ZnSOD observed in surface tissues but it was never observed in pulp. It could be suggested that pulp as the most important industrial usable tissue is not a source for accumulation of iron. The activity of SOD could be induced in pulp by increasing in iron concentration. Indeed an induction in the activity of Cu/ZnSOD in pulp could be investigated by increasing in Cu and/or Zn concentrations.
    Keywords: Aloe vera, Iron, Isozymes, Pulp, Superoxide dismutase
  • Seed Fazel Fazeli Kakhki, Jafar Nabati *, Morteza Emami, Ali Avikia Pages 41-52
    Actual yields of cumin plant harvested by farmers are at level much below attainable yield potential. Among many growth factors zinc and ferrous was recognized as one of main limiting factors of crop growth and yielding. In order to study the effects of zinc and iron foliar application on yield, yield of cumin (Cuminum cyminum), with factorial experimental in completely randomize block design with three replication in applied and science college of Hashemi Nejad in Khorasan Razevi in growing season 2013-2014 was carried out. The first and second factor were four concentrations of ferrous and zinc sulphate (zero, 70, 140 and 200mg.l-1). Experimental treatments were applied in three growth stages (50 percent of vegetation, flowering and seed filling stages). Results were showed that the highest plant and number of lateral branches was obtained in non supply ferrous sulfate and 70mg.l-1 zinc sulfate. The maximum dry weight of root and weight of the seed per plant were produced in consuming 70mg.l-1 zinc sulfate with 70mg.l-1 ferrous sulfate. The seed weight had significant and positive correlation with fresh (r=0.72**) and dry weight of biomass (r=0.70**) and also with the number of seed per plant (r=0.90**). Generally, there was more obvious response in cumin plant growth to applied zinc sulphat than applied ferrous sulphate micronutrients.
    Keywords: Lateral Branch, Micronutrients, Plant height, Seed weight per plant
  • Hojat Taheri, Nadali Bagheri *, Nad Ali Babaeian Jelodar Pages 53-62
    This study were studied for evaluation of the effect of growth regulators type and interaction on callus induction and plant regeneration of Lippia citriodora, in Murashige and Skoog (MS) medium. The experiment of callus induction with leaf and stem explants, were arranged as factorial experiment based on completely randomized design (CRD). Also, experiment of regeneration performed in completely randomized design. For evaluate of callus induction, combination of 2,4-D with BAP and with NAA were applied. In regeneration study, combination of BAP with Kin and with NAA were used. The effects of these plant growth regulators on callus induction of leaf explant showed that treatment of 0 Mg-1l NAA and 2.0 Mg-1l 2,4-D showed the highest (97%) rate of callus induction. The highest percentage of callus formation were observed in stem explant at 0 Mg-1l NAA and 2.5 Mg-1l 2,4-D (97%) treatment. Callus induction on MS medium without plant growth regulator was not observed for leaf and stem explants. The highest percentage of shoot production (40%) in 1.0 Mg-1l BAP 0.05 Mg-1l Kin and highest percentage of root production (40%) with combined plant growth regulator of 1.0 Mg-1l BAP 0.05 Mg-1l NAA were observed. According to these results, in vitro culture of the Lippia citriodora can be used to fast and easy propagation of this plant.
    Keywords: regeneration, Lemon verbena, callus induction, explant, plant growth regulator
  • Elham Asadi Karam, Batool Keramat, Zahra Asrar, Hossein Mozafari* Pages 63-74
    Triacontanol (TRIA), a plant growth regulator that is effective in reducing the effects of abiotic stresses. In order to investigation the effects of interaction between arsenic and TRIA treatment on some physiological indicators of coriander the present study carried out based on a factorial experiment in a completely randomized design with three replications. Factors of experiment include in different concentrations TRIA (0, 5, 10 and 20 &muM) and different levels of oxidative stress induced by arsenic (150 and 300 &muM). Arsenic treatment caused a significant accumulation of hydrogen­peroxide(H2O2), a significant increasing in lipid peroxidation, increasing of proline, soluble sugars and enhancing the activity of antioxidant enzymes, GPX, APX and reduction the content of chlorophyll a, b and total chlorophyll in leaf plant. Simultaneous Treatment of TRIA and arsenic, decreased the amount of hydrogen peroxide and lipid peroxidation , and also reduced the amount of proline and soluble sugars in the plant, while it resulted in increasing the amount of chlorophyll a, b , total chlorophyll and the activity of antioxidant enzymes in the plant and these results showed the significant role of TRIA coriander plant in protection against heavy metal arsenic, which is through the activation of antioxidant enzymes.
    Keywords: Arsenic Toxicity, Triacontanol, Coriander
  • Roozbeh Farhoudi *, Ali Soheli Far, Adel Modhej Pages 75-82
    In order to evaluate the allelopatic potential of artichoke (Cynara cardunculus) on germination, growth, lipid peroxidation and some hormones content of Cyperus rotundus rhizome were assessed in Islamic Azad University, Shoushtar Branch (Iran). The experiments were carried out under completely randomized design with 6 treatments (0, 20%, 40%, 60%, 80% and 100% C. cardunculus aqueous extract as irrigation water) in 5 replications. Remarkable decreases were observed in seedling fresh weight, shoot height, α-amylase activity, Indole acetic acidand Gibberellins content of C. rotundus rhizome in line with the increase in C. cardunculus extract percentage. Lowest α-amylase activity (1.25 nmol gr rhizome min-1), Indole acetic acid (50 µg gr-1 ) and Gibberellins (95 µg gr-1) in C. rotundus rhizome obtained from 100% C. cardunculus aqueous extract. Malondialdehyde and Abscisic Acid content reached its top concentration in C. rotundus rhizome (0.92µmo-1 gr FW and 172 µg gr-1) treated with 100% C. cardunculus aqueous extract as irrigation water. This study supported the assumption argued that C. cardunculus extract inhibited the C. rotundus rhizome growth through increasing lipid peroxidation and decreased Indole acetic acid and Gibberellins content.
    Keywords: ? amylase, Abscisic Acid, Allelopathy, lipid peroxidation, Malondialdehyde
  • Fariba Amini *, Nafiseh Fattah, Mehri Askari Pages 83-94
    Urban pollution is a major environmental concern, especially in large cities in developing countries.MARKAZY province is one of the industrial provinces of the country that has the high air pollution due to Industrial structures. Study of structural and functional responses of Fraxinus excelsior to air pollutants was the objective of this research. Using data from the Environmental Protection Agency, Aluminum plant limits as Polluted area and HAFTAD GHOLLEH area at a distance of 35 km of ARAK as Clean area were selected and Leaf samples of Fraxinus excelsior harvested in both areas simultaneously and some of physiology and anatomy of Fraxinus leaves parameters were studied. The results showed that the effects of air pollution, the rate of Chlorophyll, Protein, activity of Guaiacol peroxidase, Phosphorus and Potassium elements, increased significantly. But the rate of Ion leakage, membrane lipid of Proxidation, Proline, Sodium and Sulfur elements, activity of Catalas, Super oxide Dismutase, and Water content (5% level) showed significant increase. Density of Trichome in Upper and lower leaf surface, Stomatal openness, the length of palisade cells parenchyma , and thickness of Sponge parenchyma didn’t show significant change. But the size of Trichome in both sides of leaf surface, increased significantly. The results show that the changes of plant parameters, increase plant resistance against air pollution in the region. Therefor, the cultivation of this plant can be used for the same Polluted green space areas.
    Keywords: Air pollution, Antioxidants, Chlorophyll, Elements, Leaf structure
  • Farooq Fahimi Kuyerdi, Mohammad Hussain Shamshiri* Pages 95-108
    In a greenhouse experiment aimed to compare drought resistance, photosystem II efficiency was evaluated using chlorophyll fluorescence parameters and chlorophyll content of four pistachio (Pistacia vera L.) rootstocks based on a completely randomized design (CRD) as factorial with drought treatment (PEG Hoagland solution) at four levels (0, -0.5, -1 and -2 MPa) and four pistachio rootstocks(Abareqi, Badami-Rize-zarand, Qazvini and sharakhs). After three months of stress commencement, chlorophyll fluorescence and related transients (F0¡ Fv¡ Fm¡ Fv/Fm¡ Area¡ VJ¡ PI¡ Fv/F0 and RC /ABS) were measured by fluorimeter. Chlorophyll a, b, total chlorophyll content and total dry weight of plants were measured at the end of experiment. Results showed that chlorophyll fluorescence parameters were influenced by drought stress. The parameters of Fv¡ Fm¡ Fv/Fm and PI were decreased with increasing of drought stress level. PI, a photosynthesis efficiency index, was reduced by 90% at the highest level of drought intensity. This parameters showed the most correlation with total dry weight (R2= 0.61) so it can be used as an effective parameter to identify drought susceptible or tolerance rootstocks. Our results showed that there is a significant correlation between chlorophyll content, chlorophyll fluorescence parameters and total dry weight under drought stress. Results of the experiment revealed that sarakhs and Badami-Riz-zarand could be categorized as more drought resistant based on their higher photosynthetic capacity and dry weight as compared to Abareqi.
    Keywords: chlorophyll fluorescence, drought stress, pistachio, polyethylene glycol (PEG)
  • Mahdieh Taghdisi Sayyar, Shekoofeh Enteshari, Fatemeh Daneshmand* Pages 109-120
    In many plants, glycine betaine acts as an osmotic protectant and osmolyte. But some plants, such as the tomato, are not able to synthesize and accumulate this osmolyte. This study was designed to investigate the effect of exogenous application of glycine betaine in reducing drought stress in tomato plants. Water stress in three levels (0, 3 days and 5 days without irrigation) and glycine betaine in three levels (0, 25 and 50 mM as foliar spraying) was applied. water stress in the both levels reduced the third leaf area, shoot dry weight, percent water content of the third leaf, the amount of chlorophyll, carotenoids, proteins, phenolic compounds and anthocyanins and increased lipid peroxidation, proline, reducing sugars and total ascorbate. However, application of glycine betaine in two levels, decreased lipid peroxidation, proline content and increased the amount of chlorophyll, carotenoids, reducing sugars, proteins, phenolic compounds, anthocyanins and total ascorbate and thus, increased the third leaf area, shoot dry weight and percentage of third leaf water. The results of this study showed that, exogenous application of two levels of glycine betaine in tomato plants, unable to synthesize this substance, is effective in reducing the effects of drought stress and improve growth parameters under stress and non-stress conditions.
    Keywords: Lipid peroxidation, osmotic adjustment, drought stress, glycine betaine, tomato
  • Pejman Nikneshan, Ali Tadayyon* Pages 121-132
    Castor is normally cultivated in marginal lands, in arid and semiarid climates in which its oil is commonly used in industry and medicine. For investigation of physiological responses in different castor ecotypes under different water deficit conditions, the field experiment was conducted in two locations of Isfahan and Shahrekord in year 2013. The experiment was carried out in split plot arrangement in randomized complete block design (RCBD) with three replications, that included four drought stress levels of 30, 45, 60 and 75 percent moisture depletion in soil as main plot and six castor ecotypes of Esfahan, Ardesrtan, Arak, Naeen, Yazd and Ahvaz as subplot in two locations separately. The results from both experiments were analyzed by combined analysis. The measured traits included total biomass, total chlorophyll, stomata conductance, PAR absorbed by crop canopy (PAR1), absorbed radiation to total radiation and light extinction coefficient. The results showed that the highest chlorophyll is 128.6 SPAD in Yazd ecotype in Isfahan region under control and the lowest one is 25.8 SPAD in Yazd ecotype in Shahrekord under severe stress. The highest stomata conductance and light extinction coefficient are 647.5 Mmol/m2s in Ardestan and Yazd (1.03) in Shahrekord under control and the lowest ones are 53.5 Mmol/m2s in Ahvaz and 0.07 in Naein in Shahrekord region under severe stress. Under severe drought condition, absorption of photosynthetically active radiation decreased by plant canopy, stomata closed and total chlorophyll also reduced, therefore, photosynthesis rate reduced and biomass production significantly reduced compared to non-stress condition. Castor in Isfahan region produced higher biomass. While ecotypes, despite the differences in physiological responses, showed no difference in biomass.
    Keywords: Moisture stress, Light extinction coefficient, Stomata conductance, Chlorophyll
  • Zahra Sadat Shamshirgaran, Dr Fatemeh Saied Nematpour *, Dr Akbar Safipour Afshar Pages 133-144
    The environmental changes by human activities lead to contamination of natural ecosystems and agricultural lands to heavy metals such as cadmium (Cd), which enumerates the most important environmental pollutants. This experiment was conducted for study of cadmium and mycorrhizal symbiosis effects on growth and physiological parameters as well as cadmium accumulation in Black seed (Nigella sativa L.). The experiment was conducted as factorial in a completely randomized design with three replications in green house conditions. Cadmium chloride with four different concentrations (0, 250, 750 and 2500 &muM) in absence and presence of mycorrhizal fungi Glomus intraradices were used. Seedlings in the four leave stage treated 3 times in week with CdCl2 and after 45 days were taken for measurement of morphological and physiological parameters. Results showed that cadmium lead to significant decrease of growth parameters whereas proline and reducing sugar’s contents was increased with cadmium chloride treatments. Mycorrhizal symbiosis leads to significant increase of growth parameters. In mycorrhizal plants Proline content, reducing sugar content and cadmium accumulation were significantly higher than non-mycorrhizal plants. The results showed that the cadmium translocated from root to shoot in plants colonized by symbiotic fungi was lower than non-symbiotic plants. Therefore, despite the cadmium absorption increase in mycorrhizal plants, reduced translocation rates to the shoot.
    Keywords: pollution, stress, heavy metals, mycorrhiza
  • Somayeh Bahadoori, Behrooz Esmaielpour *, Mokhtar Heidari, Surur Khorramdel, Parisa Shiekhzadeh, Nasibeh Tavakoli, Hour Pages 145-156
    In order to investigate the effects of seed priming by plant growth regulators( salicylic acid, spermine and spermidine) on some physiological and biochemical characteristics of Okra (Abelmoschus esculentus CV Basenti) under low temperature stress a completely randomized design was conducted at 2014. Experimental treatments include priming of okra seeds with 0.1 mM concentration of Salicylic Acid, 0.5mM of spermine and spermidine 12 hours duration, and by distillated water and none-primed seeds. Seedling were kept in greenhouse untill then seedlings subjected to low temperature stress (8 ºC temperature for 270 minutes on four consecutive days) at six-leaf growth stage. After exposing the okra seedling to low temperature stress on, some physiological and biochemical parameters such as photosynthetic pigments, total carbohydrates, protein, proline, antioxidant enzyme activity, membrane integrity and chlorophyll content of leaves were measured. Result indicated that seed priming by salicylic acid and polyamines increased soluble carbohydrates vegetative, proline, antioxidant enzyme activity. Seed priming by salicylic acid and polyamines such as spermine and spermidine were enhanced memberane integrity via increase in soluble carbohydrates, proline content of leaves and antioxidant enzymes especialy catalas under low temperature stress. The greatest impact of seed priming for seedling growth under low temperature stress were obtained by priming of seeds by 0.1 mM concentration of Salicylic Acid.
    Keywords: antioxidant enzyme, low temperature stress, Okra, proline, Salicylic Acid, seed priming
  • Elahe Vatankhah *, Behnaz Kalantari, Babak Andalibi Pages 157-170
    Salinity is a major environmental factor limiting plant growth and crop productivity. Therefore many studies had been done to minimize the stress effects caused by salinity in agriculture and plant physiology. To access the effect of methyl jasmonate and salinity on peppermint, experiment was conducted as factorial based on a randomized complete design (CRD) with three replications. In this research, methyl jasmonate sprayed at three levels including, 0 (without spraying or control treatment), 60 and 120 μM and also salt stress applied at four levels including 1.86, 5, 7.5 and 10 dS/m. The results showed that application of methyl jasmonate increased dry weights of roots and shoots, and thereby compensate weight loss induced by salt stress. Leaf chlorophyll (a, b and total chlorophylls) contents at salinity level of 5 dS/m significantly increased compared to control then decreased at higher levels of salinity. But application of 60 µM methyl jasmonate increased leaf chlorophyll a and total chlorophyll contents. Proline and soluble sugars contents in plant shoots increased under salt stress. Also, the concentration of 60 µM methyl jasmonate incremented shoot soluble sugars and proline contents in compared to controls.
    Keywords: Osmolyte, Growth parameters, Salt stress, Methyl jasmonate, Peppermin
  • Roghayyeh Mokhberi, Ayatollah Rezaei *, Alaedin Kordenaeej, Gholamreza Bakhshi Khaniki Pages 171-190
    Manipulating cell cultures by elicitors is one of the important strategies for induction of valuable metabolites in plant biotechnology. Therefore, in this study the effect of ultrasound and salinity on growth, primary and secondary metabolite production was studied in Dunaliella salina microalgae cell culture. Cell cultures were treated with sodium chloride salt at concentrations of 2 and 3 M and ultrasound (40 kHz) for the 2.5, 5 and 10 minutes in a completely randomized design with three replications. The evaluated parameters were cell growth, total protein content, photosynthesis pigments (chlorophyll a and b, total chlorophyll and carotenoids), antioxidant potential, membrane lipid peroxidation, amount of phenolic compounds, flavonoids, anthocyanins, soluble sugars, &beta-carotene and glycerol. The results showed that with increasing duration of exposure to ultrasound and salt concentration the cell growth and photosynthetic pigments were declined. In contrast, total protein, antioxidant potential, membrane lipid peroxidation, the amount of phenolic compounds, flavonoids, anthocyanins, &beta-carotene and glycerol were increased. The highest amount of &beta-carotene was achieved in the case of individual treatment of ultrasound irradiation at 10 min, 3 M salinity and combination of the two factors, with values of 12.3, 11.9 and 14.8 mg/l, respectively. The highest content of glycerol was measured in 3 M salinity, 10 min ultrasound irradiation and combined treatment of the two factors, 11.7, 13.5 and 16.8 mg/l, respectively. It appears that ultrasound potentiated the salinity effect and induced defense responses, secondary metabolism and so increased the amount of cells &beta-carotene and glycerol.
    Keywords: Dunaliella Salina, cell culture, ultrasound, salinity, ? carotene, glycerol
  • Seyed Mehdi Razavi *, Hadi Hosseinzadeh, Zahri Saber Pages 191-199
    Coumarins are regarded as a class of plant secondary metabolites of phenyl propanoid group distributed in Apiaceae family. The simple coumarin is the first compound of the class. In the present work, allelopathic potential of coumarin on Lactuca sativa cv.siahoo from physiological and biochemical aspects, was investigated. At first stage, the effects of different concentration of the compound on some growth parameters of the plant such as seed germination, radicle and gemmule growth were studied. After determination of the compound optimal concentration, the germinated seeds of lettuce were cultured in peat contained pots and then were watered with Hoagland nutrition solution enriched with 2 and 10 µg/mL of coumarin. After plant growth, the effects of coumarin on some physiological and biochemical parameters were evaluated. Our results showed that lettuce seed germination was reduced by coumarin in a dose dependent manner. At the concentration of 1mg/mL the germination was inhibited entirely. Radicle and gemmule growth, fresh and dry weight of roots and aerial parts of treated plants and SPAD chlorophyll significantly reduced by coumarin treating, as well as. However, no significant difference was recorded in chlorophyll florescence between control and coumarin treated plants. The specific activity of some antioxidant enzymes like catalase, protease and poly phenol oxidase were increased in treated plants than control, however, the activity of ascorbate peroxidase was decreased. Total protein decrease and quantitative and qualitative changes in electrophoretic pattern of aerial parts proteins were observed in treated group than control, as well as. It was concluded that coumarin as an allochemical afected lettuce of different physiological and biochemical aspects. The plant response to the stress as allochemical stress is similar to some abiotic stress such as drought or salinity.
    Keywords: Coumarin, allelopathy, electrophoresis
  • Zahra Soltani, Farid Shekari *, Khalil Jamshidi, Reza Fotovat, Roghayeh Azim Khani Pages 201-212
    The effects of salinity and complementary silicon on some morphological traits of canola, cv. Talaiie, an experiment was done in greenhouse. Treatments were four levels of potassium silicate (0, 1, 2 and 3mM) and four levels of chloride sodium (0, 0.3, 0.6 and 0.9 g/kg soil). In normal condition application of silicon had not a significant effect on measured traits. Salinity decreased leaf area, leaf and plant dry weight and leaf area ratio (LAR). Application of silicon to growth media enhanced mentioned traits. The highest morphological traits and biomass was found in mild salinity, 0.3 g NaCl, and all applied silicon levels. Salinity decreased LAR values which show salinity has strong effect on leaf expansion than biomass production. The highest specific leaf weight (SLW) found in highest salt level and non application of silicon. On the other hand, supplementary silicon reduced SLW in salt treatments, which show positive effects of silicon on leaf expansion. Sodium concentration increased with increasing salt levels in non-applied silicon treatments, but potassium and calcium concentrations were decreased. Application of silicon induced a reduction in sodium and potassium and calcium uptake compared to non-applied silicon treatments. The ratio of K/Na andCa/Na increased in all silicon treatments. Si concentrations in salted and normal condition were higher in silicon treated soils.
    Keywords: Calcium, Leaf area ratio, Rapeseed, Potassium, Silicon, Sodium
  • Hakimeh Mansouri*, Hakimeh Olomi Pages 213-219
    In this investigation, we studied the effect of ethrel and mevinolin on levels of chlorophyll, carotenoids, &alpha-tocopherol and pyruvate and the major cannabinoids (tetrahydrocannabinol and cannabidiol) in Cannabis sativa at vegetative stage. In treated plant with 10 µM ethrel and mevinolin was observed an increase in chlorophyll a and b content compared to control plants. The most content of carotenoid was observed in mevinolin treated plant with 0.1 µM concentration. Ethrel could not increase carotenoid content more than carotenoid content in plant treated with mevinolin. Ethrel and Mevinolin increased &alpha-tocopherol content in comparison to control plant. In synchronic treatment of ethrel and mevinolin the most &alpha-tocopherol content was observed in 0.1 µM concentration of both treatment. Treatment with mevinolin and ethrel did not increase the amount of tetrahydrocannabinoid in cannabis plants. Only mevinolin increased cannabinoid content and usage of ethrel did not increase the amount of cannabinoid rather than plant treated with mevinolin. Special pattern was not observed in pyrovate content change in mevinolin, etherel and combined treatment. Base on our results, enhancement effect of ethrel in enhancement of plastidic terpenoids content in treated plants with mevinolin was visible in chlorophylls and &alpha-tocopherol content.
    Keywords: Terpenoids, Tocopherol, Chlorophyll, Carotenoids, Cannabinoids, Mevinolin
  • Azadeh Khoram Ghahfarokhi, Asghar Rahimi*, Benjamin Torabi Pages 221-234
    Growth analysis is a valuable and practical method on quantitative growth, development and crop production evaluation. In order to study the effects of granular humic acid and foliar application of compost tea and vermiwash on growth indices of safflower (carthamus tinctorius), an experiment was conducted as a factorial based on randomized complete block design with three replications in agricultural research farm at Vali-e-Asr University of Rafsanjan in 2014. Treatments included of soil application of humic acid (0, 500, 1000 and 1500 kg.ha-1) and foliar spraying of vermiwash 1:10, vermiwash 1:20, compost tea and distilled water as control. The highest LAI (1.96), CGR (26.85 gr.m-2.day-1), TDW (1232 gr.m-2), NAR (12.94 gr.m-2.day-1) and RGR (0.13 gr.gr-1.day-1) obtained by using 1500 kg.ha-1 humic acid and the lowest of them (1.29, 15.81 gr.m-2.day-1, 671 gr.m-2, 8.98 gr.m-2.day-1 and 0.108 gr.gr-1.day-1) observed in control. It is also resulted that compost tea foliar application increased LAI, CGR, TDW, NAR and RGR. Totally, humic acid application (1500 kg.ha-1) in soil along with compost tea foliar application was the best treatment for getting higher growth indices and seed yield of safflower in order to achieved sustainable agriculture.
    Keywords: Dry matter, Leaf area, Physiological growth indices, Seed yield
  • Bahareh Kashefi *, Javad Minuyiemoghadam, Saied Davazdah, Emami Pages 235-243
    Ajowan (Carum copticum L.) is one of the native medicinal plants that has many applications in the pharmaceutical industry and traditional medicine. Salicylic acid is a simple phenolic compound that play regulate role in many developmental processes of plants. This study has done to investigate salicylic acid effect on some of the morphological and physiological traits of three C. copticum masses in Damghan climate in 2012-2013. So, the factorial experiment has performed as complete randomized blocks with three replicates. In this study, three masses of Ajowan including Isfahan, Arak and Fariman Mashhad and salicylic acid treatment in three levels of 0.5, 1 and 1.5 mM/l were used. At the end of plants growing season, morph-physiological traits including plant height, height of main stem, number of umbelets and umbrella, dry weight of shoot and seed, thousand-seed weight, proline, carbohydrate and chlorophyll (a, b, total and carotenoid) content was measured. The results showed the impact of high level of salicylic acid on the majority traits of C. copticum. Also, Arak mass had the most reaction and Fariman mass had the lowest response to this treatment. Variety of Arak had the best reaction to the Damghan climate and it had the best efficiency in evaluated parameters. There is significant interactions between masses and salicylic acid levels.
    Keywords: Ajowan, Climatic condition, Growth traits, Medicinal plant, Regulators, Yield